3 spiselige urter af Anja Ballegaard

Det har været koldt længe, men én ting er stensikkert…. varmen kommer. Og lige under jordoverfladen ligger et væld af spiselige forårsurter, klar til at springe ud og berige øjet og tallerkenen med det grønne, som vi hungrer så meget efter lige nu.

Her får du 3 fantastiske forårsurter, som jeg er sikker på, at du kender. Jeg er næsten også sikker på, at du vil betragte dem som ukrudt. Men inden du dømmer dem helt ude, så skal du vide, at ikke nok med, at de er fuldstændig gratis, så er de også fyldt med næring. Det skyldes de aktive plantestoffer, vitaminer og mineraler, som de indeholder. Ja, og så kan man jo også kalde det en form for ukrudtsbekæmpelse at spise dem, for i stedet for at bruge søndagen på at fjerne dem, kan du stille og roligt spise dig igennem dem i ugens løb.

Hvis du har en have, har du måske allerede stiftet bekendtskab med de 3 urter, jeg har valgt til dig: nemlig brændenælde, mælkebøtte og skvalderkål. Ellers kræver det sjældent mere end en lille gåtur i en skov eller et krat, før du finder dem. Det er naturligvis bedst at samle urterne væk fra bilos og vær også opmærksom på om urterne kunne være udsat for hunde-tisseri.

Her får du lidt inspiration til, hvordan du kan bruge de 3 urter. Så det er bare med at gå i gang med at tage for dig af naturen spisekammer. I min bog Urtelykke kan du finde mere viden om de 3 urter og 27 andre plantefæller.

Brændenælde

Den stikkende og sviende plante kender de fleste ikke for noget godt, men den er altså nem at håndtere, hvis du har en havehandske på.

Brændenælde er fantastisk til en god kop urtete, men du kan også lave pesto af den. Du skal bare huske at hælde kogende vand over bladene inden de blendes, så de ikke stikker. Du kan også putte de blancherede blade i bolledejen eller fylde dem i et lækkert focacciabrød. Laver du supper eller gryderetter egner brændenælderne sig også fantastisk som fyld.

Brændenælde biddrager med vitaminer og mineraler for eksempel A-vitamin, C-vitamin, jern og silicium. Silicium har betydning for hår og hud, så har du en kop brændenældete i overskud, kan du med fordel skylle håret heri – det giver flot og smukt hår.

Mælkebøtte

Spæde mælkebøtteblade er lækre i salatskålen. De er sprøde og bitre og netop bitterheden er med til at aktivere vores fordøjelsessafter. Det kan være en fordel, hvis fordøjelsen er lidt træg.
Mælkebladene er også mildt vanddrivende, så snup gerne en god kop mælkebøtte te. Det er der mange som har glæde af ved væske i benene, eller hvis man gerne vil have urinvejene skyllet godt igennem.

På mælkebøtten sidder også en fantastisk pælerod, den er meget bitter og kan i højere grad end bladene aktivere dine smagsløg og det sensoriske respons, der sætter skub i mavesafterne. Det kan være med til at sætte lidt mere flow på fordøjelsen.

Skvalderkål

Mange hader skvalderkål, fordi de er så uhyre svære at slippe af med. Men det mange ikke tænker på er, at under hækken står et værdigt alternativ til alverdens Greens som chlorella og spirulina.

Ligesom de eksotiske Greens, så indeholder skvalderkål det grønne pigment klorofyl, som har en evne til at binde affaldsstoffer. Det betyder, at de er mildt udrensende.

Det eneste du skal gøre for at nyde skvalderkålen, er at køre de vaskede blade igennem juicemaskinen sammen med eksempelvis et par æbler og du står med en lækker grøn drik. Så i stedet for at kalde skvalderkål ukrudt, skulle vi måske hellere kalde den Danmarks Greens.

Læs om Urtelykke her

Urtelykke

DKK 249,95

Af Anja Ballegaard

Urtelykke er din personlige håndbog til brugen af urter. Med de 30 plantebeskrivelser og detaljerede illustrationer, er det nemt at skelne mellem de forskellige plantearter – også for begynderen!

1. udgave – 3. oplag

Hardback med linenomslag

Sideantal: 182

Udgivelsesdato: 19.06.19

Varenummer (SKU): 9788793338876 Kategorier: , , Tags: ,
Læs mere