Interview med Clare Mackintosh på Krimimessen i Horsens 2016

Thrilleren Jeg lader dig gå har fået en strålende modtagelse i Danmark i bare den første uge efter udgivelsen. Nedenfor bringer vi Bogliv.dk’s interview af forfatteren, da hun deltog på Krimimessen i Horsens den 12.-13. marts 2016.

Mackintosh bliver her interviewet af Ulla Hinge Thomsen, og vi på Forlaget ARONSEN kan kun tilslutte os begejstringen. Læs med og se hvorfor.

 

Fra politikvinde til bestsellerforfatter: “Jeg havde kun forventet at sælge 20.000 bøger”

R5xDCPA4

Engelske Clare Mackintosh forlod en politikarriere, hun var glad for, til fordel for et liv som forfatter, som hun elsker. Hun har succes, men også en uendelig sorg med i bagagen. Det lyder som en bog, men det er skinbarlig virkelighed. Vi har mødt hende – og er behørigt imponerede.

Nogle gange falder der uventede appelsiner ned i ens turban. Det skete for mig et par uger før Krimimessen i Horsens, da jeg fik en mail fra en venlig dame ved navn Siri Aronsen. Hun er indehaver af et lille forlag, der bærer hendes eget navn: Forlaget ARONSEN. Mailen var rimelig kort:

“Vil du måske læse denne og skrive om den på BOGLIV? Og vil du lave noget med forfatteren?”

“Denne” henviste til den danske oversættelse af en engelsk roman, I Let You Go, som havde premiere i torsdags lige op til Krimimessen, og bag den beskedne henvendelse viste sig at være en ganske særlig historie, nemlig den om engelske Clare Mackintosh, der efter 12 år i politiet sprang ud som først blogger, siden freelancejournalist og så krimiforfatter:

– Jeg havde altid skrevet, men jeg overvejede aldrig at gøre en karriere ud af det. I 2007 var jeg på barsel og startede en blog, som hurtigt fik mange følgere. Avisen Times tog den op, og jeg blev kontaktet af et par magasinredaktører. Jeg blev tilbudt en klumme i et regionalt magasin, og dette blev fulgt af flere magasin- og avisfeatures. Samtidig fandt jeg det sværere og sværere at kombinere min karriere i politiet med at være forælder. Jeg søgte om orlov for at tilbringe mere tid med mine børn, der dengang var 4, 3 og 3 år, men vi havde ikke råd til, at jeg ikke tjente penge. At skrive var det eneste, jeg kunne forestille mig, så jeg blev freelancejournalist og begyndt at arbejde på en roman. Jeg er vildt heldig at kunne arbejde som fuldtids romanforfatter nu, skrev Clare Mackintosh kort efterfølgende til mig i en mail.

Øjeblikkelig succes

‘Heldig’ er en måde at sige det på. Ekstremt dygtig kunne være en anden. For det der skete var, at Clare Mackintosh’ debutroman, den psykologiske thriller Jeg lader dig gå, røg på Sunday Times bestsellerliste og har solgt – hold nu fast – 500.000 eksemplarer. I England alene, vel at mærke. For Jeg lader dig gå er indtil videre udkommet i intet mindre end 27 lande.

– Den succes havde jeg ikke den mindste forventning om – jeg håbede på at sælge 20.000 eksemplarer! Det er et kæmpe kompliment at få så gode anmeldelser og at være en Sunday Times-bestseller, men det får mig også til at føle et vist pres for den næste bog, lyder det fra den beskedne forfatter, som jeg også havde fornøjelsen af at møde personligt i Horsens, hvor hun som politikvinde “følte sig godt hjemme”, som hun sagde.

At efterforske og skrive romaner er samme proces

I det hele taget ser Clare Mackintosh ikke springet fra politiet til tasterne som så stort, som det synes for nogle af os andre.

– Der er mange ligheder mellem min tidligere og min nuværende karriere. At få alle trådene samlet i en roman føles præcis som at arbejde på en efterforskning. Politifolk er gode til at finde historien; hvad er et vidneudsagn andet end en historie? Som efterforsker var mit job at samle alles historier og præsentere dem for en domstol på en overbevisende måde. Som forfatter er mine personer fiktive, og mit publikum udgøres af læseren, men processen afviger ikke.

Jeg lader dig gå handler om en flugtbilist og er direkte inspireret af Clare Mackintosh’ egne oplevelser som ny i politiet. I 2000 blev en niårig dreng på tragisk vis dræbt i en ulykke i Oxford, hvor Mackintosh arbejdede.

ItemImage

– Jeg kunne ikke forstå, hvordan nogen kunne køre væk fra sådan en forfærdelig handling, og jeg kunne ikke forstå, hvordan moren kunne overlevede det.

Tragedien, man aldrig kommer over

Otte år senere vidste forfatteren i hvert fald det sidste. Hendes egen søn blev nemlig syg af meningitis og døde kun fem uger gammel. I Jeg lader dig gå trækker hun direkte på sin egen sorg.

– Det var både en smertefuld og rensende proces. Jeg ville undersøge, hvordan sorg påvirker os og alle de beslutninger vi tager, og de forhold vi har.

Den modige og dygtige forfatter skriver sig dermed ind i noget af det mest universelle: sorg. Og det er måske en del af forklaringen på, at Jeg lader dig gå har fået så enorm en succes; for sorg taler, som Mackintosh siger “på tværs af sprog”.

En sorg som hendes kommer man ikke over, men måske kan det lykkes at finde en meningsfuld tilværelse med den. Clare Mackintosh har tilsyneladende fundet sin, med god tid til hendes tre børn, og med friheden til at sætte retningen for sin egen arbejdsdag. Når hun ikke drøner rundt på messer, arbejder hun på en ny bog, I see you, som handler om en kvinde, der en dag ser et billede af sig selv i avisens rubrikannoncer og prøver at finde ud af hvorfor.

– Jeg er fascineret af, at hvis vi gør det samme hver dag – tager det samme tog, går ad de samme ruter og så videre, så er der nogen, der ved, præcis hvad vi gør.

Clare Mackintosh’ top 3-krimier:

Karin Slaughter: Pretty Girls

Alex Marwood: The Darkest Secret

Mark Billingham: Time of Death.

Psst! Se denne underholdende film om Clare Mackintosh’ skrivehule. Jeg elsker særligt, da hun fisker sine hæfter med “pretentious rubbish” fra teenageårene op af gemmerne. Hvem har ikke sådanne hæfter?

 

– Du kan flere finde flere spændende anmeldelser på Bogliv.dk